Artikel

6 gode cykelruter på Bornholm med Magnus Cort

Cykelrytteren Magnus Cort har vundet etapesejre i Tour de France 2022 og 2018. Magnus er bornholmer med stort B, hvilken faktisk er én af grundene til hans etapesejr.

Magnus Cort

Professionel Cykelrytter

www.procyclingstats.com

Cykling for alle - Bornholm har et glimrende cykel terræn for alle former for cyklister. Og hvis du vil opleve lidt Tour de France fornemmelse, så er der et godt net af cykelveje for familien på cykelferie. Rundt omkring på øen findes en række ekstraordinært gode steder at køre MTB, Bornholm er det bedste MTB i Danmark, vil jeg mene.

Jeg har mødt mange, som har troet, at al min landevejstræning på Bornholm har foregået ved at køre frem og tilbage på den samme lille vej, på den samme lille ø, som stort set kun har den ene asfalterede vej. Intet kunne være mere forkert. Der er 105 km rundt på landevejene langs kysten, og inde på øen ligger et utal af veje, både små og lidt større.

Jeg kan, på trods af de rigtig mange timer, jeg har tilbragt på landevejene på Bornholm, stadig sige, at der er mange veje jeg ikke kender fuldkomment, men jeg skal selvfølgelig ikke køre så længe på en ukendt vej, inden jeg igen møder noget, jeg kender.

Fortsættes efter billedet

En af de helt store fordele ved Bornholm er, at alle veje er til at cykle på, der er ingen veje, som er for store eller for trafikerede til at køre på, og heller ingen byer, som er store, svære eller irriterende at køre igennem. Så på den måde er det et helt fantastisk sted at køre (og til at få et lille forsmag på de strabadser, der venter dig under Tour de France i Frankrig).

For turister og andre, som ikke kender øen, er det ekstremt nemt at køre sig en god tur på nogle fede veje. Øens størrelse gør også, at det er rimelig nemt at finde rundt, og man kommer sjældent længere væk, end at der højst er en time hjem.

Her er der forslag til hvilke ruter man kunne køre. Alle de ovennævnte bakker er med på en af ruterne. Nogle af ruterne er med andre gode bakker, end dem jeg har beskrevet. Jeg forsøger at få lidt for alle, med forskellige længder og forskellige steder på øen. Men fælles for alle ruterne er, at de er relativt kuperede og at jeg kan lide at køre dem alle sammen.

1. Bornholm rundt, 104 km, ca. 625 hm

I motions løbet Bornholm rundt (afvikles fast i midt i august) køres der mod uret rundt langs kysten, med start i Rønne. Det skal selvfølgelig være op til den enkelte, hvor man starter eller hvilken vej rundt man kører. Hvis man kører som i motionsløbet vil de første ca. 50 km til Svaneke være relativt flade, og efter Svaneke begynder bakkerne og fortsætter så egentlig helt til Hasle.

På strækningen mellem Svaneke og Gudhjem møder man Ypnasted bakken, som nok er den hårdeste bakke på den rute, men også strækket forbi Hammershus slotsruin, hvor man kører op i gennem Slotslyngen er rimelig hård.
Se præcise ruteinformationer her.

2. Bjergmesterskabsruten, 8 km, ca. 175 hm

Bjergmesterskabet bliver hvert år afviklet som en enkeltstart i regi af Bornholms Cycle Club, en tradition der startede længe før jeg blev født. Det er en legendarisk rute for bornholmske cykelryttere, hvor der er gemt resultater mange årtier tilbage, så der kan man virkelig måle sig og se hvilken form man har ramt. Sidst jeg var hjemme den dag løbet blev afviklet var i 2011, hvor jeg satte alle tiders bedste tid med 13:21. Dengang var jeg junior, så rekorden er under hårdt pres, men holdt attentaterne i 2012-2014.

Ruten starter i Vang havn, hvor man får lov til at starte direkte ud på første stigning, og Danmarks måske hårdeste bakke. Oppe ved hovedvejen går det lidt op og ned inden man efter en lang bakke ned drejer ind og snor sig gennem Slotslyngen. Efter Slotslyngen passerer man Hammershus i stor fart og fortsætter ned i Sandvig, hvor man drejer skarpt ind på Fyrvej, hvor det efter et par hundrede flade meter ved Hammersø går direkte op til målet på toppen ved Hammer Fyr. En enestående rute efter dansk målestok.
Se præcise ruteinformationer her.

3. Omkring Hasle, 39 km, ca. 350 hm

En meget kuperet rute omkring Hasle. Der lægges ud med at køre op gennem serpentiner svinget fra Hasle Havn og videre op mod Rutsker. Der efter søges tilbage imod kysten og en flot tur tæt på vandkanten på Teglkåsvej. Når man igen skal op i landet, står det frit for om man vælger bakken op fra Helligpeder eller bakken fra Teglkå. Jeg fortrækker selv at køre op fra Teglkås, for at få et par ekstra fine km langs kysten.

Tilbage på hovedvejen tager man et lille stræk nord på inden turen igen går op til Rutsker og forbi Ruts Kirke. Denne gang vælger man så en vej ned, der rammer landevejen mellem Rønne og Hasle. Her køres mod Rønne i bare 400 m inden man tager et venstresving ind på Simplegårdsvej som følges til Klemensker.

Simplegårdsvej går både op og med men mest op og har over 100 hm. Vejen indgår ofte i de licensløb, der køres på øen. Fra Klemensker går turen ned gennem Nyker og videre ned til Hasle Lystskov og så kører man tilbage til Hasle på cykelstien i skoven.
Se præcise ruteinformationer her.

4. Omkring Gudhjem 57 km, ca. 570 hm

Med start i bunden af Døndalen, hvor der findes parkerings pladser, lægger man direkte ud med at tage over 100 hm op til Rø, inden man rammer noget flad vej, hvor man kan få lidt fart i cyklen igen. Og det beskriver egentlig meget godt resten af ruten, en hel masse højdemeter pakket rimeligt tæt. Oppe i Rø kører man så til venstre ad Røbrovej, hvor man møder “Bobbebrøddan”: To huller i landskabet, hvor den sidste er den hårdeste med 30 hm over blot 300 m hvilket giver 10 % i snit.

På trods af den høje stigningsprocent er den ikke ret hård, da man starter med at køre direkte ned og helt lige ud, så man kan uden problemer få rigtig meget svung på, så man er næsten på toppen igen inden cykel er gået i stå. “Bobbabrøddan” er en klassiker på Bornholm, og BCC arranger hvert år et løb af samme navn. Derfra køres ned til Gudhjem og ned til havnen via den stejle hovedgade, der hedder Brøddegade.

Herfra må det være op til en selv at vælge hvilken stigning man ønsker op igen. Der er tre veje der fører op nede fra havnen i Gudhjem: Bokulvej er den mindste men også den stejleste. Brøddegade, er knapt så stejl, mere jævn og lidt længere. Sidste valgmulighed er Nørresand, som er den største vej, den snor sig op lidt vest for Gudhjem med serpentinersving på. Nørresand er den længste med de mest overkommelige stigningsprocenter. Oppe på landevejen går det øst øver ad Helligdomvej, hvor man efter små 4 km efter Gudhjem slår to smut op i land og ned igen.

Først er det Kobbevej og siden Kjeldsbyvej der står for tur. Faktisk byder hele nordkysten på stigninger som Kobbevej og Kjeldsbyvej, hvor man kører op nede fra hovedvejen langs vandet og så ind i land, hvor der som regel er små 100 hm til toppen. Efter toppen på Kjeldsbyvej er langt de fleste højde meter lagt bag sig, og resten af ruten bliver kørt inde på øen. Hold til højre af Nybrovej, kør gennem Østerlars og et smut hen omkring Rø Plantage og videre af en rigtig fed vej mellem Rø og Olsker. Lige inden Olsker køres ned til Tejn langs kysten og tilbage til bunden af Døndalen.
Se præcise ruteinformationer her.

5. Omkring Nexø 22 km, ca. 180 hm

Den korteste af ruterne, som på trods af at den ikke indeholder nogle af de 10 nævnte bakker alligevel har højdemeter nok. Ruten tager udgangspunkt i Nexø hvor den kører mod nord inden man kører op igennem Paradis Bakkerne af Oksemyrevej. Det er en rigtig god stigning op til paradisbakkerne, og strabadserne er givet rigtig godt ud, for det er en helt fantastisk vej med smuk natur som snor sig rundt ind igennem Paradis Bakkerne.

Derefter kører man af små veje ned til Rønnevej hvorefter man tager turen på op af Slamrebjerg, en af de hårdeste stigninger på sydbornholm. Slamrebjerg er også en klassiker i de bornholmske motionsløb og har et fast årligt BCC løb opkaldt efter sig. Fra toppen af Slamrebjerg er det bare ned af bakke mod Nexø igen.
Se præcise ruteinformationer her.

6. Øen rundt inde i land 85 km, ca. 570 hm

En rute som jeg selv meget vel kunne finde på at køre som en af mine trænings ture. Man kommer næsten hele øen rundt men ikke langs kysten. Hovedparten af ruten bliver kørt på de små veje. Selvom der ikke lige bliver opsøgt nogle af de store bakker løber højdemeterne alligevel op til sidst. Ruten starter i Rønne og de første 10 km forgår langs Søndre Landevej, hvor der ligger en rigtig fin cykel sti langs med.

Når man forlader Søndre Landevej, ved at køre ind i land vej går det omkring 30 km før man igen rammer en tosporet vej, det er i Østermarie. Og kort derefter snor man sig så igen rundt på de små nordbornholmske veje og endnu små 30 km går, inden man igen er på tosporet vej i form af Simplegårdsvej. Ved bunden af Simplegårdsvej tager man tage et kort stræk på landevejen inden turen går ned til Hasle Lystskov, og så er resten af turen til Rønne i eller langs skoven.
Se præcise ruteinformationer her.

 

Tema
Magnus Cort giver dig 10 gode bornholmske stigninger
Tema
På dagsture med cykel på Bornholm
Tema
Tips til din næste cykelferie på Bornholm
Tema
Læs om cykelferie på Bornholm
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00