Hammerknuden

Hammerknuden

Afmærkningen på Kyststien

Afmærkningen på Kyststien

Kyststien

Den gamle redningssti bugter sig 120 km rundt om Bornholm

Kyststien på Bornholm følger kysten hele vejen rundt om Bornholm, og de 120 km er en dejlig måde at opleve Bornholm.

På turen rundt kommer man igennem mange af Bornholms små og større byer, hvor man kan gøre ophold for natten, eller handle lidt til turen.

Man vil også komme forbi Bornholms mere end 30 havne og fiskerlejer, og der vil være rig mulighed for at finde et røgeri hvor sulten kan stilles.

Det meste af turen foregår dog i uforstyret natur, hvor klippelandskaber og sandstrande alle tilbyder dig vide udsigter over Østersøen.

Den ene eller den anden vej rundt

Alle besøgende til Bornholm ankommer til Rønne, og herfra kan turen rundt om Bornholm gå den ene eller den anden vej.

Kom indenfor hos Bornholms Velkomstcenter på Rønne Havn. Her kan du få masser af gode råd med på vejen, og evt. købe en guide til Kyststien (se infoboxen).

Starter du turen med at gå mod nord, så skal du fra færgen følge Kystvejen til du kommer til en rundkørsel, og derefter dreje til venstre ad Haslevej.

Ved Nordskoven Campingplads/Antoinette Strand går du ud til Kyststien og turen fører nu mod Hasle gennem Nordskoven og Hasle Lystskov. Her veksler stien mellem at gå helt ude ved Kysten og lidt inde i skoven. Fra Rønne til Hasle ca. 11 km, er der flere muligheder for overnatning indenfor kort afstand, både camping, hotel, shelter og vandrehjem.

Det er også en mulighed at starte turen ved at gå mod syd. Her går turen langs havnen indtil du møder det første skilt ved indgangen til Kanondalen. En lille trappe fører bag om Røde Kors' asylcenter og Rønne Kirkegård, og så er du på sporet.

Efter kort tid møder du Danhostel Rønnes vandrehjem og Galløkken Campingplads. På den rute mod Dueodde (ca. 30 km), møder du ikke nogen byer, men mange fiskerlejer og dejlige øde strækninger. Overnatningsmulghederne under tag er derfor begrænsede og kan ligge lidt væk fra Kyststien. 

Overnatning på turen

Bornholm har et stort udvalg af overnatningssteder, der ligger som perler på en snor hele vejen rundt om øen.

Der findes en lang række hoteller, pensionater, vandrehjem, campingpladser (officielle og private) og Bed & Breakfast. Naturstyrelsen og Bornholms Regionskommune bygger også løbende nye shelters, og endelig kan man ofte få lov at slå sit telt op for en enkelt nat hvis man spørger en privat lodsejer.

I højsæsonen fra sidste uge i juni til midten af august kan det betale sig at ringe i forvejen, hvis man ønsker at bo et bestemt sted.

Så mange dage tager turen

Turen rundt på 120 km kan af de erfarne og målrettede gøres på 3 dage, men op til 7 dage anbefales hvis du vil holde dine dagsture nede på et overkommeligt antal kilometer.

Byerne på Bornholm ligger tæt på hinanden, så dagsturene kan afpasses efter formen. Bemærk dog at turen fra Dueodde mod Rønne (hvis man starter med at gå mod nord fra Rønne dag 1) ikke har nogen byer, og der er kun få muligheder for overnatning under tag, hvis ikke man har telt med eller sover i et shelter.

Sådan finder du rundt

Følg vandkanten så farer du ikke vild. Når det er sagt så kan det være rart at have et kort ved hånden.

De to guider som er nævnt i infoboxen har gode kort og udførlige beskrivelser af de steder man kommer forbi. De anbefales kraftigt.

De gratis muligheder omfatter 'Kortguide Bornholm' som fås mange steder på Bornholm, herunder Velkomstcenteret. Guidens kort findes også som en app der ikke kræver internetforbindelse (se link til Kortguide app nedenfor).

Du deler Kyststien med andre

Kyststien er markeret som en vandresti, og undervejs bevæger man sig på både kommunal, statslig og privat grund.

Markeringen som vandresti betyder dog ikke at andre typer af brugere er forment adgang. Du vil således både kunne møde brugere på mountainbike og hest, og stierne er også populære løberuter.

Der er plads til alle og alle viser hensyn til hinanden.

Vandreture på Bornholm

Tag med på en smuk vandretur på Bornholm. Her skal du opleve det unikke bornholmske lys, de voldsomme klipper, bølgernes vilde dans og skovenes stille hvisken.

Vandreture på Bornholm (app)

Find vandreture på Bornholm og i hele Danmark

Kyststier på Bornholm - app

Download app'en "Kyststier på Bornholm" og oplev spændende vandreture på Bornholm.

Shelter App

En vejviser til alle de overnatningssteder du ikke vidste fandtes

Kortguide til din SmartPhone - app

Med Kortguide til din SmartPhone får du et detaljeret kort over Bornholm med masser af information.